Module Teruggevonden Bioscopen

Ontdek de oude en vereeuwigde filmzalen – openbare plekken of eerder verborgen, in een intiem interieur; gezien door het oog van een filmliefhebber/amateur  met getuigenissen en archiefmateriaal ... een manier om oude filmzalen opnieuw te ontdekken, doorspekt met een stukje filmgeschiedenis, en dit alles in een typische Brusselse setting.

§ Wijkbioscopen - Sint-Gillis

Een van de destijds meest drukbezochte bioscopen in Brussel - rond het beroemde en intrigerend Ægidium complex met zijn Art Nouveau interieur.

§ De paleizen van de jaren '30

Marivaux, Metropolis, Eldorado Plaza en Variétés: kenmerkend voor de gouden eeuw van de film, het grandioze decor voor een avondje uit naar de film.

§ Het begin van de cinematographie

Toen de Agora en de Pathe Palace zalen de mooiste bioscopen in Brussel waren...

§ De verschillende stielen van de cinematographie in Sint-Joost

Van het filmlaboratorium naar de toeschouwer, gaande via de verdeler/uitgever, de machinist, de ‘calicot’ schilder – het hele traject van verspreiden van een film, met als startpunt de historische filmwijk in de Koningstraat naar de bioscopen in Sint-Joost.

§ Vanavond naar de film?

Waar kun je het beste terecht? Een ontdekkingsreis naar filmzalen, hun programma’s en hun typische sfeer...

§ De Cinemateek

Een van de mooiste filmcollecties in de wereld, van 1895 tot heden, met alle te ontdekken stijlen in een nieuwe omgeving aangepast aan de huidige visuele technieken.  Bezoek aan de WUNDERKAMMER, rariteitenkabinet gewijd aand de “précinéma”, met het vertonen van een stomme film van ca. 25 minuten.

§ Wijkbioscopen ... ontdek ze met de fiets!

Het is in een van filmzalen dicht bij huis, waar men, voor het televiesie tijdperk, ook met de buren een avondje kon doorbrengen.  Deze fietstocht brengt u langs de filmzalen van weleer, en geeft u inzicht in de specifieke  kenmerken en de architectuur, zo belangrijk voor de wijksfeer in die tijd.

§ Brussel, het draait!

Brussel en zijn unieke sfeer hebben filmmakers altijd geïnspireerd, ook in het buitenland. Van de films van de gebroeders Lumiere naar Mr Nobody, laat je meenemen op een reis tussen werkelijkheid en verbeelding, vertrekkend van vaak banale filmlocaties maar weldra  omgetoverd door een dichterlijke blik. Op basis van stukjes korte film gedraaid in Brussel, wordt de oude maar nog steeds levendige Brusselse sfeer van weleer opgeroepen.